رشته علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور مبارکه تخصصی

رشته علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور مبارکه

رشته علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور مبارکه تخصصی

رشته علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور مبارکه

برنامه کلاسی دروس کارشناسی و کارشناسی ارشد نیمسال دوم 95-94-->

 برنامه کلاسی دروس کارشناسی ارشد نیمسال دوم 95-94 
 
 عنوانآخرین مهلتآخرین تغییراتحجم(KB) 
برنامه کلاسی رشته روانشناسی تربیتی کارشناسی ارشد  2/16/2016220.00 دریافت
 برنامه کلاسی دروس کارشناسی نیمسال دوم 95-94 -->  
 

اخبارواطلاعیه های دانشگاه:

*** قابل توجه دانشجویان رشته های مهندسی و مدیریت*** - سه شنبه 27 بهمن ماه 1394

*****مهم*****
برنامه کلاسی رشته های مدیریت و مهندسی تا چند روز آینده اصلاح و اعلام خواهد شد .
ضمنا با توجه به اینکه درس خودخوان در سیستم وجود ندارد تمامی دروس یا به صورت کلاس های حضوری یا رفع اشکال فردی و آزمون میانترم برگزار می شود .لذا نسبت به انجام حذف و اضافه در موعد مقرر اقدم فرمائید .  
***قابل توجه دانشجویان رشته های الهیات و علوم اجتماعی*** - سه شنبه 27 بهمن ماه 1394

*****مهم*****
دانشجویان تا قبل از حذف و اضافه (سوم و چهارم اسفندماه) حتما به سیستم گلستان مراجعه نموده و دروسی را که به صورت عادی ارائه شده است و شما به صورت الکترونیکی اخذ نموده اید را اصلاح کنید(گروه الکترونیکی را حذف و عادی اخذ نمائید)  
****قابل توجه دانشجویان محترم*** - سه شنبه 27 بهمن ماه 1394

به اطلاع می رساند برنامه کلاسی نیمسال دوم 95-94 بر روی سایت دانشگاه قرارگرفته است  
*** قابل توجه کلیه دانشجویان *** - دوشنبه 19 بهمن ماه 1394

به اطلاع کلیه دانشجویان محترم می رساند. امکان اخذ وام برای کلیه دانشجویان (به جز مقطع دکتری) و دارای انتخاب واحد در نیمسال جاری مقدور می باشد (به منظور ارائه تسهیلات در پرداخت شهریه متغیر). لذا دقت گردد این امکان صرفا برای دانشجویانی که بدهی قبلی و شهریه ثابت خود را پرداخت نموده اند فعال می باشد.

جهت اطلاعات بیشتر به سایت سیستم جامع گلستان یا www.loan.irankish.com مراجعه نمایید.
شایان ذکر است این امکان تا تاریخ 22 بهمن ماه 1394 فعال خواهد بود.
  بیشتر...

قابل توجه کلیه دانشجویان محترم - چهارشنبه 14 بهمن ماه 1394

به اطلاع می رساند برنامه ی کلاسی نیمسال دوم تحصیلی 95-94 از تاریخ 27 بهمن ماه در سایت پیام نور مبارکه قرار می گیرد.
تاریخ شروع کلاس ها 94/11/28  
قابل توجه کلیه دانشجویان محترم - یکشنبه 11 بهمن ماه 1394

به اطلاع می رساند ثبت نام و انتخاب واحد کلیه دانشجویان تا تاریخ 94/11/16 تمدید گردید .  
*** قابل توجه کلیه دانشجویان *** - سه شنبه 06 بهمن ماه 1394

امور فرهنگی دانشگاه پیام نور مبارکه کارگاه های زیر را در زمان بین دو ترم و اوایل نیمسال بعد برگزار می نماید . آخرین مهلت ثبت نام 15 بهمن
دانشجویان گرامی جهت ثبت نام به امور فرهنگی مراجعه نمائید .

مهارت های فرزند پروری برای والدین و مربیان مهد به مدت 10 ساعت
(دانشجویان روانشناسی و علوم تربیتی) با ارائه گواهی شرکت در دوره
اساتید : آقای محمود نصوحی و خانم محبوبه احمدپور، هزینه : 100000ریال

فن بیان و مهارت های ارتباطی (جهت کلیه دانشجویان خصوصا رشته روانشناسی و مدیریت )
استاد : آقای دکتر وکیلی (عضو هیئت علمی دانشگاه)، هزینه:50000ریال

دختر خانم ها پیش از ازدواج به نکات توجه کنید(جهت کلیه دانشجویان خانم)
معیارهای انتخاب همسر
استاد:آقای علیرضاشریفیان، هزینه 50000ریال


کارگاه آموزش مقاله نویسی به زبان فارسی (جهت کلیه دانشجویان)استاد خانم دکتر محمدی، هزینه 50000ریال


کلاس آموزشی دوره متوسط گرامر(جهت دانشجویان مترجمی زبان و ادبیات انگلیسی)استاد : خانم دکتر خدابنده ( عضو هیئت علمی دانشگاه)



کارگاه آموزشی دادخواست نویسی (جهت دانشجویان رشته حقوق) هزینه 70000 ریال

کلاس آموزشی تربیت مدرس زبان انگلیسی (T.T.C)
(جهت دانشجویان مترجمی زبان انگلیسی)
استاد : خانم دکتر خدابنده ( عضو هیئت علمی دانشگاه)  

***ثبت نام ازدواج دانشجویی*** - دوشنبه 13 مهر ماه 1394

دانشجویان گرامی که تاریخ عقد آنها از 93/7/1 الی 94/7/30 می باشد ،جهت ثبت نام در نوزدهمین دوره ازدواج دانشجویی تا تاریخ 94/8/30 به سایت ezdevaj.nahad.ir یا nahad.ir یا hamsafarnews.ir مراجعه نموده و پرینت ثبت نام خود را به همراه شناسنامه ذوجین و قباله ازدواج به امور فرهنگی دانشگاه تحویل دهید.  
***مراحل ثبت نام پذیرفته شدگان ورودی مهر94 (مقطع کارشناسی)*** - یکشنبه 29 شهریور ماه 1394

مراحل ثبت نام پذیرفته شدگان ورودی مهر94 (مقطع کارشناسی)
الف - ثبت نام اینترنتی(غیر حضوری):
1-مراجعه به سایت گلستان به ادرس http://reg.pnu.ac.ir ازتاریخ 25 شهریور تا 9 مهر 1394 جهت بارگزاری (Upload)مدارک. (نحوه ورود به سیتم گلستان در صفحه اول سایت گلستان اعلام شده)
2- بعدازارسال مدارک اسکن شده بر روی سایت گلستان وتکمیل ثبت نام الکترونیکی ورود مجدد به گلستان با شماره دانشجویی ، جهت پرداخت شهریه ثابت (میزان شهریه ثابت و شماره حساب و شناسه پرداخت ازگزارش 163 از سیستم گلستان قابل مشاهده است)
تذکر: حتی المقدور شهریه را از طریق لینک بانک صادرات در منوی پرداختهای الکترونیکی دانشجو به صورت الکترونیکی پرداخت نمایید تا بلافاصله تسویه شده و امکان انتخاب واحد فراهم گردد. پرداخت شهریه به سایر روشها ,تسویه حساب را از 24 تا 72 ساعت به تعویق می اندازد.
3 - بعد ازقطعی شدن ثبت نام الکترونیکی وپرداخت شهریه ثابت مراجعه به گلستان جهت انتخاب واحد. دانشجویان باید دروس ترم اول را انتخاب واحد نمایند .
حداقل انتخاب واحد برای دانشجویان غیر مشمولدر هر ترم 8 واحد درسی و برای دانشجویان مشمول 12 واحد می باشد.
- کلاسها از اواسط مهرتشکیل می گردد. برنامه کلاسی در سایت مرکز مبارکه به ادرس http://mb.isfpnu.ac.ir/قابل دسترسی است. - دانشجویان در صورت لزوم می توانند با پر نمودن فرم ومراجعه به سایت گلستان به جای انتخاب واحد مرخصی تحصیلی اخذ نمایند.(بعد ازثبت انتخاب واحد امکان اخذ مرخصی وجود ندارد) در مهلت حذف و اضافه (13مهر تا 20 مهر ماه 94)امکان تغییر یا کاهش یا افزایش واحد ها انتخابی وجود دارد.
- دانشجویان پسر مشمول باید قبل از ثبت نام الکترونیکی جهت درخواست معافیت تحصیلی به کارشناس نظام وظیفه اداره اموزش مرکز مبارکه مراجعه نمایند.
دانشجویان بعداز انتخاب واحد ملزم به پرداخت شهریه متغیر می باشند . شهریه واریز شده در صورت انصراف عودت داده نمی شود.
مهمان شدن در ترم اول ممنوع می باشد. - حضور در کلاسها ی نظری اختیاری می باشد.
سرفصل دروس هر رشته به تفکیک ترم به ترم ومنابع(کتاب) هر درس در پورتال دانشگاه پیام نور http://www .pnu.ac.ir قابل مشاهده می باشد .
همچنین دانشجویان می توانند پرینت منابع درسی و سرفصل د  
***توجه توجه *** - یکشنبه 29 شهریور ماه 1394

قابل توجه دانشجویان ورودی سال های قبل:: با عنایت به الکترونیکی شدن کلاس های بعضی رشته ها و نیاز به اعمال برخی تغییرات، برنامه ی کلاسی جدید در تاریخ 94/7/6 به روی سایت قرار می گیرد.
همچنین در خصوص شیوه ی استفاده از کلاس های الکترونیکی در اسرع وقت فایل راهنما بر روی سایت قرار می گیرد.

آموزش دانشگاه  
***قابل توجه دانشجویان گرامی*** - سه شنبه 26 خرداد ماه 1394

دانشجویانی که در رشته های زیر فعالیت می نمایند برای شرکت در هفتمین المپیاد فرهنگی ، ورزشی دانشگاههای پیام نور نام و نام خانوادگی،شماره دانشجویی و رشته مورد نظر را به سامانه 30006430001752 پیامک نموده و یا به امور فرهنگی دانشگاه مراجعه نمایند. آقایان:تنیس روی میز،تکواندو،کاراته،جودو،وشو،شنا،دو میدانی،کشتی،فوتبال،والیبال،بسکتبال . خانمها:تنیس روی میز،تکواندو، کاراته،تیر اندازی،شنا، دو میدانی،والیبال،بسکتبال،هندبال .  
قابل توجه دانشجویان فاقد بیمه - شنبه 19 اردیبهشت ماه 1394

دانشجویانی که تحت پوشش سازمانهای بیمه گر نمی باشند،جهت ثبت نام بیمه سلامت می توانند به سایتwww.bimesalamat.ir مراجعه نمایند.  
***قابل توجه کلیه دانشجویان شاهد و جانباز 25% *** - چهارشنبه 30 مهر ماه 1393

کلیه دانشجویان شاهد و جانباز 25% به بالا می بایست به سایت گلستان وارد شده و در قسمت دانشجو، اطلاعات ایثارگری خود را مجددا وارد نمایند. عواقب ناشی از عدم ورود مجدد اطلاعات به عهده شخص دانشجو می باشد

JADIDD

جامعه شناسی فرهنگ و جامعه

جامعه شناسی فرهنگ و جامعه

مفهوم فرهنگ

فرهنگ عبارت است از ارزش هایی که اعضای یک گروه معین دارند، هنجارهایی که از آن پیروی می کنند، و کالاهای مادی که تولید می کنند. ارزش ها آرمان های انتزاعی هستند، حال آن که هنجارها اصول و قواعد معینی هستند که از مردم انتظار میرود آن ها را رعایت کنند. هنجارها نشان دهنده ی بایده و نبایدها در زندگی اجتماعی هستند. بدین سان تک همسری- وفادار بودن به تنها یک شریک زناشویی- ارزش مهمی در اکثر جوامع غربی است. در بسیاری از فرهنگ های دیگر شخص مجاز است در یک زمان یک زن و شوهر داشته باشد. هنجارهای ازدواج، به عنوان مثال، شامل چگونگی رفتار زن وشوهر نسبت به وابستگانشان است. در بعضی از وجوامع، از شوهر یازن انتظار می رود که با پدر ومادر همسرانشان رابطه ی نزدیکی را برقرار کنند، در فرهنگ های دیگر از آن ها انتظار می رود آشکارا از یکئیگر فاصله بگیرد.

تکامل

برطبق نظریه ی داروین، تکامل نوع انسان در نتیجه ی تکامل نوع انسان در نتیجه فرایندی تصادفی پدید آمده است. تکامل نتیجه چیزی است که داروین آن را انتخاب طبیعی نامید. مفهوم انتخاب طبیعی  ساده است. همه ی موجودات زنده برای زنده ماندن نیازمند غذا و منابع دیگری مانند حفاظت در برابر شرایط نامساعد اقلیمی هستند. اما منابع کافی برای نگهداری همه ی انواع حیوانی که در هر مرحله ی زمانی معین وجود دارند، موجود نیست، زیرا زادو ولد آ نها به مراتب بیشتر از آن است که محیط بتواند غذای آن ها را فراهم کند. آن ها که بهتر با محیطشان انطباق یافته اند باقی می مانند، در حالی که دیگران، که کمتر توانایی مقابله با شرایط محیطی را دارند، نابود می شوند. بعضی از حیوانات باهوش تر و چابک تر بوده یا بینایی بهتری نسبت به دیگران دارند آنها مدت طولانی تری زندگی می کنند، و می توانند زاد و ولد کرده ویژگی های خودرا به نسل های بعدی منتقل دهند. آنها برای بقا و تولید نسل انتخاب شده اند.

جهش

به واسطه ی مکانیسم زیستی جهش، یک فرایند مستمر انتخاب طبیعی وجود دارد. جهش یک تغییر ژنتیکی اتفاقی است که صفات زیستی بعضی از افراد در یک نوع تغییر  می دهد. بیشتر جهش ها از نظر ارزش بقا یا زیان آوریا بی فایده اند، اما برخی به حیوان در رقابت با دیگران برتری می دهد: درآن صورت افرادی که دارای ژنهای جهشی هستند باقی می مانند وافرادی که فاقد آن ها هستند از میان خواهند رفت. این فرایند هم علت تغییرات جزئی در درون نوع وهم تغییرات عمده را که منجر به از میان رفتن نوع می شود توضیح می دهد. به عنوان مثال،میلیون ها سال پیش خزندگان عظیم الجثه در نقاط مختلف دنیا فراوان بودند. اندازه آنها با وقوع جهشهایی در سایر انوا کوچکتر که توانایی انطباق برتر با شرایط محیطی را به آنها داد، به صورت مانعی برای بقا درآمد. نخستین نیاکان انسان ها از جمله ی این انواع دارای توانایی انطباق بیشتر بودند.

زیست شناسی اجتماعی

مطالعات زیست شناسان اجتماعی که همانندیهای نزدیکی میان رفتار انسانی و رفتار حیوانات می بینند، این طرز تلقی رابه رویارویی فراخوانده است. اصطلاح زیست شناسی اجتماعی از نوشته های ادوارد ویلسون آمریکایی گرفته شده است. این اصطلاح به کاربرد اصول زیست شناختی در تبین فعالیت های اجتماعی همه ی حیوانات اجتماعی، از جمله انسان اشاره می کند. مطابق نظرویلسون، بسیاری از جنبه های حیات اجتماعی انسان در ترکیب ژنتیکی ماریشه دارد. به عنوان مثال، بعضی ازانواع حیوانات آداب عشق ورزی و رفتار جنسی انسان، به طور کلی متضمن آداب مشابهی است، که مبتنی بر خصائص ذاتی نیز هستند. به عنوان نمونه ای دیگر، در اکثر انواع حیوانی، نرها درشت تر و پرخاشگرتر از ماده ها هستند، و گرایش به تسلط  بر جنس ضعیف تر دارند. شاید عوامل ژنتیک بتوانند توضیح دهند که چرا، در تمام جوامع انسانی که می شناسیم، مردان بر زنان گرایش بیشتری به در دست داشتن مواضع قدرت دارند. بر طبق نظر ویلسون و پیروانش، زیست شناسی اجتماعی با نشان دادن این که بسیاری از این گونه جنبه های رفتار انسانی به طور ژنتیکی برنامه ریزی شده اند، خواهند توانست هرچه بیشتر جامعه شناسی و انسان شناسی را به صورت یک رشته علمی واحد مبتنی بر زیست شناسی درآورد.

غریزه

غریزه آن گونه که در زیست شناسی و جامعه شناسی درک می شود، یک الگوی رفتار پیچیده است که به طور ژنتیکی تعیین می شود. در این معنیا آداب عشق ورزی بسیاری از حیوانات پست تر غریزی است. به عنوان مثال، ماهی آبنوس(یک ماهی کوچک آب شیرین) مجموعه آداب فوق العده پیچیده ای برای جفت گیری دارد که نرو ماده هر دو باید طبق آن رفتار کنند. هر ماهی مجموعه ای از حرکات ظریف و ماهرانه را انجام می دهد، و دیگری به آن پاسخ داده و رقص جفت گیری شگفت انگیزی را می آفرینند. این الگ در تمام ماهی های این نوع به طور ژنتیکی ایجاد گردیده است. به هم زدن خود به خودی چشم، ویا کنار کشیدن سر در برابر یک ضربه ی پیش بینی شده، یک عمل انعکاسی است، نه یک غریزه، این عمل تنها یک واکنش  ساده است، نه یک الگوی رفتار پیچیده، بنابراین، سخن گفتن ازآن به عنوان عمل غریزی به مفهوم دقیق و علمی آن نادرست است. انسان ها با تعدادی از انعکاس های اساسی، همانند واکنش جشم به هم زدن ، که اکثر آنها به نظر می رسد دارای نوعی ارزش بقای تکاملی باشد، متولد می شوند. به عنوان مثال، نوزاد  انسانی هنگامی که نوک پستان یا شیء شبیه نوک پستان به او داده می شود شروع به مکیدن آن می کند. کودک خردسال هنگامی که ناگهان تعادل خود را از دست می دهد، دست هایش را برای رسیدن به چیزی که اورا نگه دارد بالا می برد و چنانچه دستش با سطح داغی برخورد کند آن را به سرعت عقب می کشد. بدیهی است که هر یک از این واکنشها در رویارویی با محیط مفید است. انسان ها همچنین نیازهای زیستی معینی دارند. نیازهای ما به غذا، آب، ارضای جنسی و حفظ سطح معینی از گرمای بدن مبنای ارگانیک دارد، اما شیوه های ارضاء این نیازها و برخورد با آن ها، درمیان – و در درون- فرهنگهای گوناگون به کلی فرق می کنند.

گوناگونی فرهنگی

گوناگونی فرهنگ انسانی بسیار چشمگیر است. ارزشها و هنجارهای رفتار از فرهنگی به فرهنگ دیگر بسیار فذق می کنند و اغلب به شیوه ای اساسی با آنچه مردم جوامع غربی طبیعی می پندارند تفاوت آشکار دارند. به عنوان مثال، ما در جوامع امروزی غربی قتل عمدی نوزادان یا کودکن خردسال را یکی از زشت ترین جنایات می دانیم. اما در فرهنگ سنتی چین، نوزادان دختر را غالباً در هنگام تولد خفه می کردند، زیرا آنها به جای اینکه دارایی خانواده به شمار آیند سربار خانواده تلقی می گردیدند. در غرب، به خوردن صدف عادت دارند، اما بچه گربه یا سگ توله را که هر دو در بعضی جاهای دنیا از جمله غذاهای لذیذ به شمار می روند نمی خورند. یهودیان گوشت خوک نمی خورند، حال آنکه هندوها گوشت راخوک می خورند اما از خوردن گوشت گاو خوداری می کنند. غربیها بوسیدن را به عنوان یه جزء طبیعی رفتار جنسی تلقی می کنند، اما در بسیاری از فرهنگ های دیگر این امر یا ناشناخته است ویا نفرت انگیز پنداشته می شود. همه ی این ویژگی های گوناگون رفتار جنبه های تفاوت های فرهنگی گسترده ای هستند که جوامع را از یکدیگر متمایز می کنند.

خرده فرهنگ

جوامع کوچک مانند (جوامع شکار و گردآوری) معمولاً از نظر فرهنگی یکسان هستند، اما جوامع صنعتی از نظر فرهنگی متنوع بوده، خرده فرهنگهای گوناگون بسیاری را در بر می گیرند، به عنوان مثال، در شهرهای امروزی اجتماعات خرده فرهنگی زیادی در کنار یکدیگر زندگی می کنند. جرالد ساتلز پژوهشی میدانی در یکی از محلات فقیرنشین غرب شیکاگوانجام داده است. وی تنها در این یک محله گروهبندی های خرده فرهنگی متعدد گوناگونی را یافت: پورتوریکوییها، سیاهان، یونانیها، یهودیان، کولی ها، ایتالی ها، مکزیکیها و سفید پوست های جنوبی، همه ی این گروهها قلمروهاو شیوه های زندگی خاص خود را داشتند.

قوم مداری

هر فرهنگی الگوهای رفتار منحصر به خود را دارد، که برای مردمی که از زمینه های فرهنگی دیگری هستند بیگانه می نماید. جامعه شناسان تلاش می کنند تا آنجا که ممکن است از قوم مداری، که قضاوت درباره ی فرهنگ های دیگر در مقایسه با فرهنگ خویشتن است، اجتناب کنند. ازآنجا که فرهنگ های انسانی بسیار متفاوتند. شگفت انگیز نیست که مردم متعلق به یک فرهنگ همدردی کردن با عقاید ویا رفتار افراد متعلق به فرهنک دیگر را اغلب دشوار می یابند. مثال آیین کارگو، دشوار یک فرهنگ در برخورد با فرهنگی دیگر را نشان داد. در جامعه شناسی، باید مراقب باشیم که عینک فرهنگی خود را برداریم تا بتوانیم شیوه های زندگی اقوام مختلف را در پرتوی عاری از تعصب مشاهده کنیم.

ویژگی های عام فرهنگی

درمیان دگرگونی رفتار فرهنگی انسان برخی ویژگی های مشترک وجو دارند. هرگاه که این ویزگی ها در همه، یا تفربیاً همه جوامع یافت شوند. ویژگیهای عام فرهنگی نامیده می شوند. هیچ فرهنگ شناخته شده بدون یک زبان از نظر دستوری پیچیده وجود ندارد. همه ی فرهنگها دارای شکل مشخصی از نظام خانوادگی هستند، که درآن ارزشها وهنجارهایی در ارتباط با مراقبت کودکان وجود دارند. نهاد ازدواج یک ویژگی عام فرهنگی است. همان گونه که شعایر دینی و حقوق مالکیت چنین هستند. همچنین، در همه ی فرهنگ ها شکلی از ممنوعیت زنا با محارم- ممنوع کردن روابط جنسی میان خویشاوندان نزدیک، مانند پدر ودختر، مادر وپسر،یا برادر وخواهر- وجود دارد. انواع دیگری از انواع دیگری از ویژگی های عام فرهنگی توسط انسان شناسان تشخیص داده شده اند- از جمله وجود هنر، رقص، آرایش بدنی، بازیها، هدیه دادن، ش.خی کردن و قواعد بهداشت.

نشانه شناسی و فرهنگ مادی

نمادهایی که در گفتار و نوشتار بیان می شوند شیوه های اصلی تشکیل وبیان معانی فرهنگی هستند، اما تنها شیوه ها نیستند. اشیامادی و جنبه های رفتار هردو می توانند برای تولید معانی مورد استفاده قرار می گیرند.دالً عبارت از هر حامل معنی است- هر مجموعه عناصری که برای انتقال معنا مورد استفاده قرار می گیرد. صداهایی که در گفتار ایجاد می شود، همانند علامت هایی که روی کاغذ یا مواد دیگر در نوشتار گذاشته می شود، دال هستند. اما، دال های دیگر، لباس، تصاویر یا نشانه های دیداری، شیوه های خوردن، شکاهای ساختمان یا معماری، بسیاری از ویژگی های مادی دیگر را شامل می شوند. به عنوان مثال، سبکهای لباس پوشیدن، معمولاٌ به فهماندن تفاوتهای دو جنس کمک می کنند. در فرهنگ ما، تقربیاٌ تا این اواخر، همه ی زنان دامن وهمه ی مردان شلوار می پوشیدند. ر فرهنگهای دیگر، این بر عکس است: زنان شلوار ومردان دامن می پوشند.

انواع جامعه ی انسانی

جوامع شکار و گردآوری

ویژگی های اصلی این جوامع ، از تعداد کمی افراد تشکیل می شود که از راه شکار، ماهیگیری و گردآوری گیاهان خوراکی زندگی می کنند. در این جوامع نابرابریهای اندک بوده، تفاوت مرتبه یا مقام محدود وبه سن و جنس است. دوره زندگی این جوامع، از 50،000سال پیش تا امروز، اگر چه اکنون در شرف اضمحلال کامل هستند.

جوامع کشاورزی

ویژگی های اصلی این جوامع، جوامع مبتنی بر اجتماعات کوچک روستایی بدون شهرهای کوچک و بزرگ شیوه ی اصلی تأمین معیشت از راه کشاورزی و اغلب همراه با شکار و گردآوری است. این جوامع با نابرابریهایی شدیدتر از آنچه در میان شکارگران و گردآورندگان  وجود دارند مشخص می شوند، وتحت فرمانروایی رؤسا قرار دارند. دوره زندگی این جوامع، از12،000 سال پیش تا به امروز. اکثر این جوامع اکنون به صورت مشخص خود را از دست می دهند

جوامع شبانی

ویژگی های اصلی این جوامع، جوامعی که برای تأمین معیشت خود وابسته به نگهداری حیوانات اهلی هستند جمعیت آنها از چند صد نفر تا هزاران نفر متغیر است جوامع شبانی معمؤلاٌ با نابرابریهای آشکا مشخص می شوند ورؤسا یا شاهان جنگجو بر آن ها فرمانروایی می کنند. دوره زنئگی این جوامع، همان دوره ی زمانی جوامع کشاورزی، جوامع شبانی نیز امروز اکثراٌ بخشی از دولت های بزرگتر هستند، و شیوه های زندگی سنتی آنها به تدریج ضعیف می شوند.

دولت ها یا تمدن های سنتی

ویژگی های اصلی این جوامع،  در این جوامع ، کشاورزی هنوز پایه ی اصلی نظام اقتصادی است، اما شهرها وجود دارند و تجارت  وصنعت در شهرها متمرکز گردیده است. دولتهای سنتی ممکن است گاهی بسیار بزرگ بوده، میلیونها نفر داشته باشند، اگرچه اکثراٌ در مقایسه با جوامع صنعتی بزرگ امروز کوچک بودند. دولتهای سنتی دستگاه حکومتی مشخصی دارند. که دررأس آن شاه یا امپراطور قرار دارد. نابرابریهای شدیدی بین  طبقات مختلف وجود دارد. دوره زندگی این جوامع، از حدود 6000 سال پیش از میلاد تا قرن نوزدهم. همه ی دولتهای سنتی اکن.ن ازمیان رفته اند.

جوامع جهان اول

ویژگی های اصلی این جوامع، جوامع مبتنی بر تولید صنعتی که نقش قابل ملاحظه ای به سرمایه گذاری آزاد می دهند. تنها بخش بسیار کوچکی از جمعیت به کشاورزی اشتغال دارد و اکثرمردم در شهرهای بزرگ و کوچک زندگی می کنند. نابرابریهای طبقاتی مهمی وجود دارد، هرچند که این نابرابریها نسبت به دولتهای سنتی کمتر مشخص است. این جوامع اجتماعات سیاسی مجزایی یا دولتهای ملی را تشکیل می دهند. اصطلاح جوامع اول به کشورهای صنعتی اروپا، ایالات مهحده آمریکا، استرالیا وژاپن اشاره می کند. کشورهای جهان اول تقربیاٌ همگی دارای نظام پارلمانی چند جرئی هستند. دوره ی زندگی این جوامع، از قرن هجدهم تا امروز

جوامع جهان دوم

ویژگی های اصلی این جوامع، جوامعی که دارای شالوده ی صنعتی هستند، اما نظام اقتصادیشان به طور متمرکز برنامه ریزی شده. تنها بخش نسبتاٌکوچکی از جمعیت در کشاورزی کار می کنند، وبیشتر مردم در شهرهای کوچک وبزرگ زندگی می کنند. نابرابریهای مهم طبقاتی وجود دارد، هر چند که هدف حکومت های مارکسیست این جوامع ایجاد نظام بی طبقه است. مانند کشورهای جهان اول ، کشورهای جهان دوم اجتماعات سیاسی یا دولت های ملی را تشکیل می دهند. جوامع جهان دوم جوامع صنعتی ای هستند که به وسیله ی حکومتهای وابسته به کمونیسم اداره می شوند. دوره زندگی این جوامع، یک اوایل قرن بیستم(پس از انقلاب1917 روسیه) تا امروز

جوامع جهان سوم

ویژگی های اصلی این جوامع ، جوامعی که درآنها اکثریت جمعیت به کشاورزی اشتغال دارد، و در نواحی روستایی زندگی می کنند، اکثراٌ از روشهای سنتی استفاده می کنند. با وجود این ، بخشی از محصول کشاورزی در بازارهای جهانی به فروش می رسد. بسیاری از کشورهای جهان سوم دارای نظام سرمایه داری آزادند، حال آنگه بعضی از این گشورهای برنامه ریزی متمرکز دارند. جوامع جهان اول و دوم، اجتماعات سیاسی مجزا یا دولتهای ملی هستند. دوره زندگی این جوامع، از قرن هجدهم(به عنوان نواحی مستمره) تا امروز.

اصطلاعات جامعه شناسی خانواده

اصطلاعات جامعه شناسی خانواده

خانواده به عنوان یک نهاد فراگیر اجتماعی اجتناب ناپذیر بخشی از جامعه بشری دیده می شود. و خانواده گروهی از افراد متحد شده بوسیله ازدواج یا خونی ویا تصویب تشکیل خانواده، تنها در تعامل با یکدیگر در آن ها نقش مربوط اجتماعی زن وشوهر ، مادر و پدر، برادر و خواهر ایجاد فرهنگ مشترک است. خانواده گروه متشکل از مادر وپدراست وفرزندان.

خانواده بر حسب احساسات و عواطف: انگیزه های خانواده در جفت گیری، زایش، صمیمیت مادر، عشق برادرانه و مراقبت از پدر ومادر مبتنی بر احساسات از عشق، محبت، همدردی، همکاری و دوستی ساخته شده است.

طبقه بندی خانواده بر اساس ازدواج: 1- خانواده چند زنه2- خانواده چند شوهره3- خانواده دارای یک همسر

طبقه بندی خانواده براساس محل اقامت: خانواده مادر مکانی2- خانواده پدر مکانی3- خانواده در حال تغییر

طبقه بندی خانواده بر اساس اندازه یا ساختار و عمق نسل خانواده1- خانواده هسته ای 2- خانواده مشترک

طبقه بندی خانواده بر اساس روابط میان اعضای خانواده: 1- بر اساس ازدواج2- خانواده صلبی که متشکل از رابطه خونی که بین خواهر و برادر و پدر وفرزند وجود دارد.

گفتگو یا چت در اینترنت

گفتگو یا چت در اینترنت

یکی از ساده ترین، جذاب ترین وپر استفاده ترین موضوعات در اینترنت چت کردن می باشد. در واقع گفتگو وگپ زدن با افراد دیگر در اینترنت را چت گویند. چت کردن در اینترنت می تواند در زمینه های مختلفی باشد وهرزمینه محلی برای گفتگو دارد که آن را اتاق چت(chat Room) گویند. موضوع گفتگودر هراتاق چت با اتاق های دیگر فرق می کند.بنابراین درانتخاب اتاق چت باید دقت کافی بعمل آورد. معمولاً مرسومه که برای ورود به اتاق چت از نام، آدرس وشماره تلفن واقعی خود استفاده نمی کنند، بلکه از یک نام مستعار استفاده می کنند زیرا در اتاق چت می خواهند ناشناس باقی بمانند.چت کردن ممکن است به صورت نوشتاری، صوتی، تصویری و یا ترکیبی از این حالت ها باشد. بدیهی است که چت های صوتی و تصویری نیاز به تجهیزاتی چون میکروفن، دوربین دیجیتال ویا وب کم دارد.

چت کردن درایران

با گسترش ارتباطات مخصوصاً تلفن همراه ، کامپیوتر و اینترنت، دنیای ارتباطات انسانها پیچیده تر از گذشته شده است، وانسانها بصورت مجازی با یکدیگردر ارتباط هستند. کسانی که به اینترنت دسترسی دارند، مخصوصاً درشهرهای بزرگ، که در اتاقهای چت با یکدیگرچت می کنند،  وقتی از آنها پرسیده می شود، که هدفتان از چت کردن چیست؟ در پاسخ می گویند : از روی بیکاری یا سرگرمی. عده ای برای پیدا کردن دوست از جنس مخالف، که اکثر آنها از روی تنهایی به این کار روی می آورند وعده ای برای ارضای نیاز جنسی به روش نادرست به این کار روی می آورند.بیشترCHATERها پسرهستند، ودر هر اتاق چت به ندرت دختر دیده می شود. سن پسرهایی که در اتاقهای چت با یکدیگر چت می کنند بیشتر دربازه ی 18-30 سال هستند .معمولاً در چت کردن صداقت رعایت نمی شود وتا توان دارند به یکدیگر دروغ می گویند از اسم گرفته تا شهر وسن شان.البته شایان ذکر است که آنان از تبادل هر گونه حرف ومعرفی سایت های رکیک به یکدیگر ابایی نداشته اند وبه ندرت اتاقی یافت می شود که در آن افراد برای تبادل اطلاعات مفید دور هم جمع شده باشد.دنیای پوچ وبی ارزشی که درآن سر گردانند وبیشتر مسائل جنسی درآن مطرح است، این از کجا ناشی میشود.آیا بهتر نیست بجای این مسائل ، به یکدیگر تبادل اطلاعات درمورد مسائلی کنند که باعث رشد وافزایش اطلاعات مثبت بشود؟

چت و اینترنت

چت و اینترنت (2)

از نظر من یکی از آسیب های اجتماعی پنهان، در جامعه ی ما تبلیغاتی است که از طریق چت کردن ارائه می کنند، و اغلب مسائل جنسی است ، که بر خلاف عرف جامعه ما است، و باعث آسیب به جامعه، رفتار و فرهنگ جوانان ما می شود. در جامعه جوانان دچار اختلات رفتاری و فکری می شوند، و احساس بی هویتی و سر در گمی در آن ها ایجاد می شود. معضل اجتماعی دیگر، فرهنگ استفاده نادرست از وب کم می باشد. اکثراً به روشی غلط از آن استفاده می شود، باعث می شود، که ذهن جوانان ما را مسموم و آلوده کنند، بگذریم که از این طریق ویروس هم فرستاده می شود، وکسانی که ندانسته از آن استفاده وبه آن دچار می شوند. طبق تحقیق متوجه شدم، که  فعال کردن وب کم ها تحت پوشش خارج از مرز می باشد، که در داخل فعالیت می کنند، تنها یک هدف دارند، آن هم انحراف اجتماعی و فرهنگی جوانان و جامعه ما است.چت چیست؟ چگونه باید چت کنیم؟ فرهنگ چت کردن چیست؟ آیا فرهنگ چت کردن را می دانید، اینکه در چه راهی استفاده کرد؟چت یعنی گفتگو که از طریق اینترنت انجام می شود. روزانه میلیون ها نفر در جهان باهم چت می کنند. بعضی برای کارهای ضروری، یا سرگرمی، دوست یابی و همسریابی، تبلیغات در موارد مختلف، بعضی هم برای اغفال جوانان، که آمار سرگرمی وتبلیغات بیشتر از گزینه های ذکر شده می باشد. در ایران که جمعیتش اکثراً جوان هستند. اکثراً پسرها اوقات فراغت خود را در اتاق های چت سپری می کنند. طبق بررسی که کردم، مثلاٌ فرض کنیم در یک اتاق 20 نفر در حال چت هستند، 15 تا پسر و 5 نفر دختر، ویا همه پسر هستند. اکثراً در بازه ی 15-30 و به بالا هستند. فرهنگ درست چت کردن را نیاموخته اند. تبلیغات سایت های غیر مجاز را به هم می دهند، و عکس های مبتذل  را به دیگران معرفی می کنند، وباعث تحریک جنسی نسل جوان، فحشا و اغفال دختران جوان می شوند. واقعیتی که وجود دارد، استفاده نادرست از وب کم، که  خودرا نشان می دهند، تا به این طریق نادرست ارضای جنسی شوند. این از آسیب های اجتماعی می باشد، که باعث می شود، که جوانان ازدواج نکنند، و خود را از طریق مجازی ارضاء کنند.مسئله این است چرا ما هنوز فرهنگ چت کردن رانیاموخته ایم؟ چرا از این وسیله در را ه های مثبت استفاده نکنیم؟ این معضل ریشه در کجا دارد؟ چرا فرهنگ آن درست در جامعه ی ما درست پایه ریزی نشده است؟ این تحقیق زمینه ای است برای محققان بعدی ، تا در این زمینه بیشتر تحقیق کنند، .و این مسائل را ریشه یابی کنند.

زهرا ملکی راد

در آمدی بر جامعه شناسی کشورهای اسلامی

اسلام، دین و امت 

اسلام مستیقما به همان اندازه که به امور معنوی مسلمانان می پردازد به امور دنیائی آنها نیز بستگی پیدا می کند. در اسلام کلیسا وجود ندارد و اسلام کلیسا نیست و سلسله مراتب کلیسایی در آن وجود ندارد بلکه در اسلام صحبت از امت مسلملن است که به وسیله ایمان مشترک تحت اصول مشترک عقیدتی، سازمان اجتماعی برقرار شده است، در این معنا، اسلام به عنوان دین و امت یک جنبه بین اللمللی دارد. امت از ریشه خاص عربی از ام به معنی مادر گرفته شده و مخصوصا بر مفهوم امت النبی تاکید می شود. امت عبارتست از همان جامعه، یعنی قوم و ملت در آن واحد که در عین حال پیرو پیامبر خدا هستند و کسانی که مایلند با هم زیست مشترک داشته باشند. امت النبی شامل همه کسانی است که معتقد به دین اسلام بوده روی خود را به سوی قبله یعنی کعبه معطوف داشته، به آن سو نماز می گذارند، قرآن را تلاوت می کنند و در آن به تعمق و تفکر می پردازند و تعالیم آن را به منزله قانون زندگی دانسته از آن تبعیت می کنند.قرآن مکررا مفهوم امت را به کار برده است : شما بهترین امتی هستید که در میان مردم ظهور کردید، به کار نیک فرمان می دهید و از کار ناپسند جلوگیری می کنند و به خدا ایمان می آورید. بنابراین، اسلام به عنوان دین متشکل امت است و دارای هدف مشخص که از نوعی تقدس برخوردار است. 

گسترش جهان اسلام 

دین اسلام یک دین جهانی است و هرچند از شبه جزیره عربستاند شروع شده اما به سرعت سراسر جهان و قاره های مختلف را فرا گرفته است. 

نقشه جغرافیای سرزمین های اسلامی 

کشورهای اسلامی از 52 کشور در سه قاره آسیا، آفریقا و مقداری از اروپای شرقی، تشکیل یافته اند، در مجموع جمعیتی بالاتر از 000/000/200/1 جمعیت جهان ر تشکیل می دهند و از نژادها و رنگ های مختلف آسیایی زرد و آفریقایی سیاه و از اقوام آریائی، سامی، ترک و اسلاو،ژرمن، انگلوساکسون هستد. امروزه کشورهای اسلامی به رنگ سبز در نقشه جغرافیائی جهان مشخص می گردند که از طرف شرق، از دورترین جزایر اندونزی و فیلیپین شروع شده و به آفریقای غربی و مرکزی مراکش و موریتانی ختم می شود. 

ادیان دعوتی 

فرامرزی و فرامنطقه ای بودن مذاهبی مانند اسلام و مسیحیت از آن جهت فرامرزی نامیده می شود که این ادعیان در سراسر جهان به تبلیغ می پردازند و جزء ادیان دعوتی هستند که می خواهند حقیقت خود را در میان ملت ها به نفوذ دهند.  

منبع: کتاب جامعه شناسی کشورهای اسلامی ازدکتر غلامعباس توسلی

JADIDD

تعریف مفاهیم و اصطلاحات جامعه شناسی

تعریف مفاهیم و اصطلاحات جامعه شناسی به طور کلی(کاربرد در تحقیق):

جامعه شناسی: بررسی علمی زندگی گروهی انسان ها ورفتار اجتماعی ناشی از آن

جامعه شناسی کاربردی: جستجوی دانشی که باید آن را به شیوه های عملی به کار بست.

فرهنگ: مجموعه ی ویژگی های مکتسب اعضای یک جامعه.

فرهنگ پذیری: استقراض عناصری از یک فرهنگ بیگانه.

ضد فرهنگ: گروهی که هنجارها و چشمداشت های فرهنگ غالب را نمی پذیرد وبا آن ها مقابله می کند.

یکپارچگی فرهنگی:یکپارچگی سازمانی و کارکردی عناصر و مجموعه های یک فرهنگ.

واپسماندگی فرهنگی: واپسماندن دگرگونی های فرهنگ غیر مادی از فرهنگ مادی.

هنجار فرهنگی: معیار تثبیت شده ای از آنچه که بای در یک فرهنگ خاص انجام گیرد.

نسبیت فرهنگی: برداشتی که بنابر آن، برای فهم معنا و ارزش یک عنصر فرهنگ خاص انجام گیرد.

مجموعه فرهنگی: مجموعه ی از عناصر فرهنگی به هم ابسته.

ضربه فرهنگی: قرار گرفتن در معرض محیط فرهنگی بیگانه ای که با باورداشت هی بنیادی فرد هم خوانی ندارد.

عنصرفرهنگی: کوچکترین واحد یک فرهنگ.

فرهنگ آرمانی: الگوهای رفتاری که به گونه ای آشکار ورسمی تأیید شده باشد.

آداب و رسوم: شیوه های مرسوم و خو کرده ی در درون یک جامعه.

فرهنگ واقعی: عملکردهای واقعی اعضای یک گروه.

خرده فرهنگ: یک رشته  الگوهای رفتاری که با الگوهای فرهنگ غالب همانندند، ولی با آن ها تمایز نیز دارند.

ارزش ها: احساسات ریشه داری که همه اعضای یک جامعه در آن سهیمند.

عرف ها: آداب ورسوم مهمتری که دلالت های مهم شایست و نا شایست وبد و خوب دارند.

     نهاد: نظام الگودار و منتظمی از روابط اجتماعی که برای بر آوردن نیازهای گروه لازم است.

ساخت اجتماعی: مجموعه ای از روابط اجتماعی است که دارای نظامی نسبتأ ثابت قابل طبقه بندی است. هر دسته از امور در داخل یک نظام تابع الگوهای مربوط به خود است و تغییر در هر یک از این الگوها تغییراتی در کل مجموعه پدیدمی آورد.(کازنو،1349،ص12)

منزلت: به پایگاه اجتماعی یک فرد در یک گروه ویا به رتبه ی یک گروه در مقایسه با گروه های دیگر اطلاق می شود.

نقش: به آن رفتاری اطلاق می شود که دیگران از دارنده ی یک منزلت معین انتظار دارند.

منزلت انتسابی: فرد آنرا از بدو تولد بدست می آورد و بیشتر مبتنی است بر زمینه ی خانوادگی افراد

منزلت اکتسابی: یک پایگاه اجتماعی است که فرد به خاطر سختکوشی ولیاقتی که از خود به خرج می دهد ، به دست می آورد.

نقش کا ربسته: شیو ه ای که فرد  در عمل  نقشی را ایفاء می کند.

نقش تجویز شده: شیو ه ای که جامعه از فرد انتظار دارد نقشی را اجراء کند.

تعارض از نقش:  وضعیتی که بخاطر آن پدید می آید که شخص دارای یک یا چند منزلت  است وآن منزلت ها چشمداشت های متناقضی را از نظر نقش ایجاب می کند.

دلزدگی از نقش: انجام دادن یک نقش از روی بی علاقگی و بی تفاتی.

الگوی نقش: شخصی که برایش اهمیت خاصی قایلیم و می کوشیم تا از رفتارش تقلید کنیم.

مجموعه نقش: روابط یک شخص با افراد دیگری که د هنگام ایفای یک نقش  با آن ها در تماس قرار می گیرد.

فشار نقش: وضعیتی که زمانی پدید می آید که یک فرد به خاطر الزام های متناقضی که با یک نقش دارد، در برآورده ساختن چشمداشت های آن نقش با اشکال روبرو است.

گرفتن نقش: به نمایش گذاشتن رفتاری از یک نقش که شخص تا کنون نداشته است.

اجتماعی شدن: فراگردی از کنش متقابل اجتماعی که شخص از طریق آن، شیوه ی زندگی جامعه اش را ملکه ی ذهن خود می سازد و شخصیت به دست می آورد.

گروه: به تعدادی از آدم ها اطلاق می شود که با یکدیگر روابط متقابل دارند وبر اساس یک چشمداشت های رفتاری مشترک، به همدیگر وابستگی دارند.

گروه خودی: گروهی از اشخاص که شخص با آن ها احساس راحتی می کند و حس می کند که به آن ها تعلق دارد.

گروه بیرونی: گروهی که اشخاص به آن تعلق ندارد

گروه نخستین: گروه کوچکی که روابط میان اعضایش ، صمیمانه و شخصی اند.

گروه دومین: گروهی که روابط اعضایش ، غیر شخصی، کاری و مختص به یک منظور خاص است.

گروه مرجع: گروهی که ارزیابی و داوری رفتار شخص به شمار می آید.

گروه تفاهم متقابل: هر گونه گروه حساسی که اعضایش برای تأمل در رفتار خود و دیگران یا گسترش فهم متقابل، گرد هم می آیند.

گماینشافت: اجتماعی که درآن، بیشتر روابط افراد، صمیمانه، شخصی و سنتی اند.

گزلشافت: جامعه ای مبتنی بر روابط غیر شخصی و عدم پایبندی به پیوندهای سنتی.

فاصله اجتماعی: معیار اندازه گیری درجه ی نزدیکی یا دوری یک فرد به اعضای یک گروه های دیگر

نمادهای فرهنگی: نشانه هایی که یادآور حضور یک نهادند.

بی هنجاری: حالتی از عدم هنجارمندی یا بی ریشگی که در صورت عدم همخوانی چشمداشتهایی فرهنگی با واقعیت های اجتماعی، پدید می آید.

انحراف: هر گونه رفتاری که با چشمداشتهای جامعه سازگاری نداشته باشد.

انحراف نخستین: انحرافی که گهگاه پیش می آید و بخش کوچکی از زندگی شخص را در بر می گیرد.

انحراف دومین: رفتار انحراف آمیزی که ماهیتی جدی دارد و در زندگی شخص نقش عمدهای را بازی می کند و شخصی که این رفتار از او سر می زند، در میان عامه ی مردم منحرف شناخته می شود.

منزلت اجتماعی: پایگاه اجتماعی فرد در جامعه.

قشربندی اجتماعی: رتبه بندی افراد جامعه بر حسب تعداد کیفیتهای مطلوبی که در اختیار دارند.

فرا خویشتن: بخشی از خود که ارزش های فرهنگی را جذب می کند مثل وجدان

کاست:  نظام بسته ای از قشربندی اجتماعی که افراد جامعه رادر قشربندی اجتماعی غیرقابل نفوذ و غیر قابل تغییری محسوس می سازد.

سبک زندگی: شیوه ی زندگی متفاوت و جداگانه ای که هر طبقه اجتماعی برای خودش دارد.

جامعه بسته: جامعه ای که درآن، شخص در یک طبقه اجتماعی معین"محبوس" می شود.

تحرک افقی: تحرک اجتماعی از یک پایگاه به پایگاه مشابه دیگر در همان سطح اجتماعی.

تحرک میان نسلی: تحرک اجتماعی که در میان دو نسل رخ می دهد.

جامعه ی باز: جامعه ای که به افراد فرصت تحرک به یک طبقه ی اجتماعی بالاتر را می دهد.

تحرک اجتماعی: حرکت افراداز یک منزلت اجتماعی به منزلتی دیگر.

تحرک عمودی: حرکت نزولی یا صعودی یک فرد از یک طبقه اجتماعی به طبقه ی اجتماعی دیگر.

نرخ های مختص سنین خاص: نرخ زادو ولد یا مرگ ومیر یا مرگ ومیر برای سطوح خاص سنی یک جمعیت.

نرخ خام زادو ولد: تعداد زاد و ولد سالانه در هر هزار نفر.

نرخ خام مرگ و میر: تعداد مرگ و میر سالانه در هر هزار نفر.

جمعیت شناسی: بررسی منظم جمعیت.

بوم شناسی: بررسی رابطه ی انواع صورتهای زندگی با محیط زیست.

اکوسیستم: رابطه ی متقابل بین انواع پدیده ها ی جاندار و بی جان در یک محیط.

ظرفیت آبستنی: گنجایش زیست شناختی تولید مثل در زنان.

باروری: نرخ تولید مثل در یک جامعه.

مهاجرت داخلی: حرکت مردم از یک ناحیه به ناحیه ای دیگر در داخل یک کشور.

مهاجرت بین المللی: حرکت مردم از یک کشور به یک کشور دیگر.

امید زندگی: تعداد سال هایی که به طور متوسط از یک نوزاد انتظار می رود زنده بماند.

پهنه ی زندگی: حداکثر طول عمر انسان یا حیوان.

مهاجرت: حرکت از یک مکان جغرافیایی به یک مکان دیگر.

نسبت جنسی: تعداد مردان در مقیاس با هر صد نفر زن.

نرخ های استاندارد شده ی زادو ولد و مرگ ومیر: نرخ های تنظیم شده ای که تفاوت های میان جمعیت ها را برحسب برخی از ویژگی های حیاتی مؤثر بر نرخ زادو ولد یا مرگ و میر در نظر می گیرند.

تمرکز: گردهم آمدن افرادی که کارکردهای خدماتی و اقتصادی یک اجتماع را انجام می دهند.

اجتماع: گروه خاصی از مردم که در یک منطقه ی جغرافیایی زندگی می کنند، فرهنگ مشترکی دارند و می توانند به گونه ای دسته جمعی برای تحقیق یک هدف معین عمل کنند.

تراکم: تجمع آدم ها و تسهیلات در یک نقطه ی جغرافیایی به نسبت کوچک.

تمرکززدایی: الگویی که بنابر آن، آدم ها وتسهیلات در منطقه گسترده ای پراکنده می شوند.

جامعه روستایی:  جامعه ای که اعضایش به کارهای کشاورزی اشتغال دارند و رفتارشان بر سنت و پیوندهای نیرومند خانوادگی مبتنی است.

تهاجم: فراگردی که زمانی رخ می دهد که ساکنان نوپدیدی جای ساکنان قدیمی یک منطقه را می گیرند.

انشعاب: جدا شدن آدم هایی که از ویژگی های مادی و فرهنگی همسانی برخوردارند از کل جامعه  و سکونت گزیدن در مناطق کوچکتر.

شهرنشینی: فراگردی که زمانی رخ می دهد که تعداد انبوهی از آدم ها مناطق کشاوزی را ترک کنند و اقامتگاه های شهری برپا نمایند.

جماعت کنشگر: جماعتی که اعمالش در جهت هدف خاصی است. هدف اصلی این جماعت، ایجاد دگرگونی است.

حضار: گروهی از مردم که به یک محرک بیرون از خود توجه دارند.

جمع: گروهی که رفتار جمعی دارند.

شیدایی: الگوی رفتار غیر متعارفی که دسته ی کوچکی از مردم برای یک مدت بسیار کوتاه در پیش می گیرند.

جماعت: تجمع آدم هایی که کنار یکدیگر قرار گرفته اند.

جماعت بیانگر: جماعتی که احساسات دسته جمعی اش را با نظم و آرامش بیان می کند.

بدعت: تغییر رفتاری که در یک مدت به نسبت کوتاه  پیش می آید، به سرعت گسترش می یابد و به اوج خود می رسد و سپس ناگهان از بین می رود.

مد: رسومی که دوره به دوره دگرگون می شوند.

هیستری توده ای: رفتاری که زمانی از انسان ها سر می زند که خویشتنداریشان را از دست داده باشند و به شیو ه هایی عاطفی و نامعقولانه واکنش کنند.

اوباش: جماعت کنشگری که از نظر عاطفی تحریک شده باشند.

وحشت زدگی: این حالت زمانی پیش می آید که جماعتی دچار هراس بیش از اندازه شده باشند.

تبلیغات: ارئه واقعیتهای تحریف شده به منظور شکل بخشیدن به افگار عمومی در جهت یک دیدگاه خاص.

انجمن: گروهی از آدم ها که نزدیک هم نباشند ولی درباره ی یک قضیه ی عمومی نگرانی مشترکی داشته باشند.

شورش: به نتیجه ی اعمال یک جماعت خشن و پرخاشگر اطلاق می شود.

شایعه: پیامی که در میان مردم پخش می شود ولی واقعیتها آنرا تأیید نمی کند.

فرهنگ پذیری: نشان دادن پذیرش و اقتباس فرهنگ مسلط از سوی گروه اقلیت.

اختلاط نژادی: زناشویی میان گروه های نژادی گوناگون ودر نتیجه، پدید آمدن یک نسل جدید.

نابودی: فراگردی که طی آن، یک گروه اقلیت به عمد به دست گروه مسلط به قتل می رسد.

ادغام: درآمیختگی دو فرهنگ گوناگون وتبدیل آن ها به فرهنگ واحدی که ویژگی های هر دو فرهنگ را ذارذ.

دگرگونی طبیعی: دگرگونی هایی که برنامه ریزی شده نیستند ودر مسیر طبیعی حوادث پیش می آیند.

کثرتگرایی فرهنگی: یک نوع انطباق که بر اثر آن، گروه های قومی  یا نژادی گوناگون در صلح و صفا باهم زندگی می

      کنند و هریک ضمن احترام به فرهنگ دیگری، آداب ورسوم سنتی خودش را حفظ می کند.

تبعیض: الگوی رفتاری آشکاری که بر ضد یک گروه اقلیت جهت گرفته باشد.

دگرگونی طراحی شده: دگرگونی هایی که با یک نیت  قبلی برنامه ریزی و تحقق یافته باشند.

گروه قومی: گروهی از افراد که در برخی ویژگی های فرهنگی، مانند دین، زبان و ملیت، اشتراک دارند.

بیرون راندن: بیرون راندن اجباری یک گروه اقلیت از یک منطقه به وسیله ی گروه مسلط.

یکپارچگی: نوعی تنظیم اجتماعی که طی آن، هر دو گروه اقلیت و اکثریت بدون جدایی از یکدیگر در کنار هم زندگی می کنند.

پیشداوری: رویکرد یا احساسی از پیش تعیین شده که یک شخص در برابر اعضای گروه اقلیت دارد.

نژاد: گروهی از انسان ها که از طریق نسل ها اختلاط درون گروهی در برخی ویژگی های زیست شناختی یا جسمانی وجه اشتراک دارند.

نژاد پرستی: باور به این امر که گروه نژادی آدم از گروه های نژادی دیگر برتری است.

جداسازی: وادار ساختن اعضای گروه اقلیت به سکونت در مناطق جدا از اکثریت و استفاده از تسهیلات خدماتی جداگانه.

جداسازی داوطلبانه: فراگردی که طی آن، اعضای گروه اقلیت داوطلبانه خودشان را از بقیه ی اعضای جامعه جدا می سازد.

جداخواهی: برپایی یک جامعه ی جدید به وسیله ی گروه اقلیت.

تصورات قالبی: باورهای از پیش تعیین شده  و عام در باره طرز تفکر و عملکرد یک گروه معین نژادی یا قومی.

jadid

بسمه تعالی

اصطلاحات جامعه شناسی

آگاهی از معنای اصطلاحات درهرعلمی اولین قدم در شناخت آن علم و توافق بر روی مبانی آن است اصولا بدون شناخت ازمفاهیم واصطلاحات هرعلم هرگونه بحثی در آن علم برای رسیدن به یک توافق اجمالی امکان پذیر نیست .

تعارض (conflict):

معنای لغوی تعارض یعنی در عرض هم قرار گرفتن – در برابر هم قرار گرفتن و نیز به معنای اظهار است. در اصطلاح علم اصول و حقوق نیز منظور از تعارض دو دلیل همین است. دو دلیل در عرض هم و در برابر هم قرار گیرند به طوری که نتوان هر دو را به کار برد.

وفاق(consensus):

وفاق واژه ای است لاتینی که توسط جامعه شناسان در زبانهای فرانسه و آمریکایی به کار می رود و دلالت دارد بر پیدایی اتفاق نظر و توافقی آشکار یا نهان در یک گروه خواه در مورد یک وضع خاص و خواه در باب زمینه های اصلی حیات آن گروه و یا دلایل خواست اعضای آن به اینکه حیاتی مشترک داشته باشند. وفاق موجبات ایجاد به هم پیوستگی آگاهانه تر یک گروه و همبستگی بیشتر آن را فراهم می سازد.

توافق درباره ارزشهای اجتماعی بنیادی توسط اعضای یک گروه یا اجتماع و جامعه برخی از متفکران در جامعه شناسی به شدت بر اهمیت وفاق به عنوان اساس ثبات اجتماعی تاکید می ورزند.

این نویسندگان معتقدند همه جوامعی که طی دوره زمانی قابل توجهی پایدار می مانند دارای یک نظام ارزشی مشترک مبتنی بر باورهایی هستند که مورد قبول اکثریت جامعه است.((گیدنز))

تعهد(commitment):

تعهد در معنای حقوقی عبارت است از رابطه ای حقوقی که به موجب آن انجام عملی یا عدم انجام عملی بر کسی نسبت به دیگری واجب می شود. تعهد گذشته از معنی حقوقی می تواند به مفهوم وفاداری و پایبند به یک آرمان والای انسانی و یا اخلاقی هم باشد که نه از قرارداد بلکه از طبیعت بشر سرچشمه میگیرد که حق حیات و آزادی دارد و قادر است بین شر و خیر یکی را انتخاب کند . افراد ناگزیر در تلاش برای تامین حقوق خویش وارد تعارض منافع می شوند. در جریان همین تعارض منافع است که مساله چگونگی رفتار یک انسان نسبت به همنوعش مطرح می گردد و مساله خیر و شر – فضیلت و رذیلت – رفتارپسندیده یا ناپسندیده و خطا یا صواب به میان می آید.

حزب(party):

سازمانی سیاسی که از همفکران و طرفداران یک آرمان تشکیل شده است و با داشتن تشکیلات منظم برنامه های سیاسی کوتاه مدت و دراز مدت برای نیل به آرمانش از دیگراشکال سازمانی نظیر جبهه و گروه سیاسی می شود.

ماکس وبر می گوید:در جوامع امروزی تشکیل حزب جنبه مهمی از قدرت را تشکیل می دهد و می تواند مستقل از طبقه و پایگاه بر قشربندی اجتماعی تاثیر بگذارد.

حزب عبارت است از گروهی از افراد که به علت داشتن زمینه ها هدفها یا منافع مشترک با هم همکاری می کنند.(( گیدنز))

بالومبراو و وانیر معتقدند که:

1 – حزب باید دارای سازمان مرکزی و رهبری کننده و پایدار و ماندنی باشد.

2 – حزب باید دارای سازمانهای محلی پایدار بوده و با سازمانهای مرکزی پیوند همیشگی داشته باشد.

3 – رهبران مرکزی و محلی حزب باید مصمم باشند که قدرت سیاسی را در پهنه کشور به تنهایی یا با یاری احزاب دیگر در دست گیرند.

4 – حزب باید از پشتیبانی توده مردم برخوردارباشد.

خود(Ego) :

خود یا من در کلی ترین معنا مترادف است با کلی ترین کاربرد نفس و دلالت دارد بر هسته نظام شخصیت که بر حول آگاهیش از خود و جهت گیریهای هوشیارانه اش و ناهوشیارانه اش به سوی حیاتی ترین علایق و ارزشها سازمان یافته است و هویت وپایگاه وتعهد و تمایل را شامل می شود.

خود به معنی محدودتر خاصه در روانکاوی ناظر است بر بخشی از نظام شخصیت که واسطه یی است میان نهاد و فرا خود و واقعیت .

فلسفه تصورگرا (ایده آلیستی) به واسطه توجهش به خود (یا نفس) و فلسفه اصالت عمل (پراگماتیسم) به واسطه علاقه اش به تحلیل نماد گرایی اساسا بنیادهای مفهوم روانشناختی اجتماعی خود(یا نفس) را تشکیل می دهد.

در روانکاوی فرویدی ساختار شخصیت سه بخش دارد. نهاد- خود و فراخود . هر چند هر یک از این بخشها از حیث رفتار کارکردهای خاص خود دارد اما پیوسته با یکدیگر بر هم کنش دارند.

کار خود عبارت است از دفاع از فرد در برابر دیگران و در برابر انگیزه های نا هشیارانه نهاد که جلوگیری نکردن از آنها ممکن است زندگی فرد را به خطر افکند.

هویت(Idenitity) :

در معنای جامعه شناختی این مفهوم نظر گافمن چنین است :کوشش فرد به منظور تحقق یکتایی خویشتن است در شرایطی که در حال شکل دادن به رفتار خویش است بدینسان به نظر گافمن فرد بین من در شرایط موجود و من واقعی قرار دارد که از این قرارند:

من در شرایط موجود(Virtual self) : فرد در چارچوب شرایطی است که در درون آن جای یافته است .منی اسن منبعث از پایگاه اجتماعی نقشهای محول و ............. .

من واقعی (Actual self) : تواناییهای فرد و ویژگیهای اوست بیرون از شرایطی که در آن جای یافته است . رفتار انسانی از پیوند این دو شکل می گیرد و صورتی بی همتا خاص و ممتاز می یابد.

هویت طبقاتی(Class identity) :

احساس اینکه شخص به یک طبقه خاص تعلق دارد و آن احساس حاصل از این تفکر است که او سهم بیشتری از زندگانی از دیگران دارد.

قدرت (Power) :

قدرت توانایی انجام کاری خاص – تحقق عملیاتی و به طور کلی هر توان در انجام عمل را می رساند. این مفهوم با اندیشه نیرو – انرژی به کار آمده – توان جسمانی – ذهنی – ارادی – و یا اخلاقی پیوسته است .

با بیانی جامعه شناسانه می توان گفت قدرت عبارت است از هر نیرو یا اقتدار فردی یا جمعی از این جهت که از توان مطیع خود ساختن دیگران – به اطاعت واداشتن آنان – و یا ایجاد آشتی بین خواستهای آنان برخوردار است.

قدرت توانایی افراد یا اعضای یک گروه برای دستیابی به هدفها یا پیشبرد منافع خود . قدرت یک جنبه فراگیر همه روابط انسانی است. بسیاری از ستیزه ها در جامعه برای قدرت است.

طبقه یقه سفید (White - coller) :

طبقه یقه سفید(مشتق از کاربرد محاوره ای آمریکایی) در کلی ترین مفهوم در مقابل کارگران ((یقه ابی)) یا مزد بگیرانی که با دست کار می کنند. اشاره دارد به کارمندانی که کار دستی انجام نمی دهند . این اصطلاح تقریبا معادل است با ((کت سیاه)) انگلیسی – و Estellte –ANG( کارمند) آلمانی – و Employe (کارمند) فرانسوی.

فمینیسم (Feminism) :

فمینیسم که از واژه فرانسوی ((Femme)) به معنی زن گرفته شده و معنی لغوی آن طرفداری از زن است .نام نهضتی است که از اواخر قرن 19 برای تساوی حقوق سیاسی و اجتماعی زنان با مردان در اروپا آغاز شد و به تدریج در سراسر جهان گسترش یافت. زنان در آغاز فقط برای کسب حقوق اجتماعی برابر با مردان به خصوص در مورد شرایط کار و دستمزد مبارزه می کردند. ولی در جریان مبارزه با مردان به کسب حقوق اجتماعی برابر نیز موفق نخواهند شد. معروفترین رهبر نهضت آزادی زنان در اروپا زنی به نام (( املین پانکهورست )) بود.

عقیده کسانی که معتقدند در اجتماع به زنان باید حقوق بیشتری اعطا گردد زن نوازی – زن سرشتی می باشد.

فراکسیون (Fraction) :

فراکسیون از واژه لاتینی Fractum –Fractio و از مصدر لاتینی Frangere یعنی شکستن مشتق می شود. فراکسیون از نظر لغوی به معنای قسمت و جزیی از یک واحد یا از یک کل و غالبا به معنای قطعه و تقسیم کردن و نتیجه این عمل نیز آمده است .

فراکسیون از لحاظ سیاسی به گروهی می گویند که در داخل یک حزب یا یک سازمان سیاسی پدید می آید واعضا آن در زمینه چگونگی اجرای برنامه ها و خط مشی های کلی آن سازمان نظریات و عقایدی متفاوت با دیگر اعضا ابراز می دارند . در مجالس قانونگذاری نیز فراکسیونهای پارلمانی به گروههای نمایندگان احزاب اطلاق می شود.

فراکسیونر(Fractionnaire) به شخصی گفته می شود که نظریات مشخص و مدونی در مقابل مشی کلی یک سازمان داشته باشد.

تفکیک قوا

تفکیک قدرت حکومت است بین سه قوه مققنه – قضاییه و مجریه. اساس دموکراسیهای قانونی است و اصول آن را مونتسکیو متفکر فرانسوی در قرن 18 میلادی در اثر معروفش به نام (( روح القوانین))مطرح کرد که به منظور مهار کردن قدرت نامحدود قوه مجریه در مقابل استبداد بود و معتقد بود که ثبات حکومت بریتانیا ناشی از تفکیک قدرت هاست.تفکیک قوا که در عین حال اساس ضمانت حفظ دموکراسی شمرده می شود مستلزم این است که هیچ یک از سه قوه نتوانند در اختیارات یکدیگر دخالت کنند. از نظر حقوقی سیستم تفکیک قوا به دو صورت اجرا می شود : مطلق و نسبی . در سیستم مطلق (مانند آمریکا)اصولا قوای سه گانه حق هیچ گونه دخالت در امور دیگری ندارند. در سیستم نسبی نوعی تشریک مساعی بین سه قوه وجود دارد (نظیر قوانین اساسی اکثر کشورهای اروپای غربی و برخی از کشورهای خاورمیانه) .

دیکتاتوری (Dictatorship) :

در یونان باستان دیکتاتور به قاضی فوق العاده ای اطلاق می شد که دارای قدرتی نامحدود بود و برای مدت 6 ماه برگزیده می شد. او در همه موارد صاحب قدرت بوده مگر در زمینه پولی که جز با موافقت مجلس سنا نمی توانست به آن بپردازد .

در فرهنگ علوم اجتماعی گولدو کلب دیکتاتوری با چند بعد به قرار زیر آمده است :

1 – فقدان قانون یا رسمی که بر اساس آن حاکم ناچار به پاسخ گویی در برابر اعمالش باشد .

2 – فقدان حدودی برای قدرت

3 – کسب قدرت عالی از طریق زیر پا نهادن قوانین موجود

4 – کاربرد قدرت صرفا در راه منافع گروهی محدود

5 – انقیاد زیر دستان بر پایه ترس

6 – تمرکز قدرت در دست یک فرد

7 – اعمال وحشت

پس دیکتاتوری در هر واحدی می تواند نضج یابد مثل خانواده مدرسه و کلاس و .... . اما معمولا این واژه در جامعه شناسی به کار می رود و تبلور قدرتی را می رساند که خواست دیگران را استسفار نماید یا به آن وقعی نهد . پس دیکتاتوری هم انحصار قدرت و هم اعمال آن را با تکیه بر جبر و فشار می رساند. دیکتاتوری به شیوه های گوناگونی تجلی کند نظیر فاشیسم – هیتلریسم و ...... .

دیکتاتوری پرولتار(استبداد کارگری)(Dictatorship of proletariat) :

اهمیت خاص این اصطلاح در فلسفه سیاسی مارکسیسم می باشد که در آن یکی از مراحل تکامل کمونیسم و سیر انقلاب توده برای واژگون ساختن سرمایه داری شناخته شده است.

مارکس عقیده داشت که بعد از انقلاب کمونیستی و سقوط دولت سرمایه داری حکومت به دست کارگران مزد بگیر می افتد و اولین هدف حزب سوسیالیست یا کمونیست بعد از توفیق در انقلاب تشکیل دیکتاتوری پرولتاریا است . پس دیکتاتوری پرولتاریا عبارت است از قدرت دولتی طبقه کارگر که در نتیجه انحلال نظام سرمایه داری ایجاد می گردد.

قدرت دولتی طبقه کارگر که در پی نابودی نظام سرمایه داری بر قرار می شود و هدف آن به وجود آوردن سوسیالیسم- حذف تقسیم جامعه به طبقات – و از میان بر داشتن پایه های هر گونه استثمار انسان توسط انسان است. مارکس در طرح خویش به منظورانتقال جامعه از سرمایه داری به سوسیالیسم یک مرحله عبور موقت به نام دیکتاتوری پرولتاریا (علیه بورژوازی) در نظر گرفته بود که طبق آن می بایست در پی از میان رفتن تفاوت فکری و اختلافات طبقاتی دیکتاتوری پرولتاریا نیز از بین برود و جای خود را به جامعه بدون طبقه یعنی کمونیسم بسپارد. تئوری پرولتاریا جوهر مارکسیسم است.

بحران (Crisis) :

هر گونه وقفه ای که در جریان عمل رفع احتیاجات حاصل شود بحران شمرده می شود.در هر جامعه ای هر یک از سازمانهای اجتماعی با سازمانهای دیگر سازگاری دارد و اگر سازگاری سازمانها و مخصوصا سازگاری نیروهای مولد و روابط تولید بیش از اندازه معینی کاهش یابد جامعه دستخوش بحران و آشفتگی شود و اگر سازگاری سازمانهای جامعه به شدت رو به زوال رود نظم اجتماعی جای خود را به بی نظمی می دهد و بی سازمانی رخ می نماید.

ترور (Terror) – تروریسم(Terrorism) :

واژه ترور از ریشه terrour) ) به معنای ترساندن است . این واژه برای نخستین بار در سال 1796 در متمم فرهنگ لغات فرهنگستان علوم فرانسه ظاهر شد و تروریسم را چنین معنا کرد ))نظام یا رژیم وحشت )) تنها پدیده مغایر با آرام سازی داخلی دولت ها پدیده ای است که آن را تحت عنوان تروریسم می شناسیم .تروریسم را می توان تهدید با استفاده از خشونت برای مقاصد سیاسی از سوی افراد یا گروههایی تعریف کرد که در غیر این صورت دارای هیچ گونه قدرت سیاسی رسمی نیستند . استفاده از خشونت توسط گروهایی غیر دولتی برای دستیابی به هدفهای سیاسی.

دموکراسی (Democracy) :

ماخوذ از کلمه یونانی Demos به معنی توده و ملت و Cratos یعنی قدرت . دموکراسی یعنی حکومت ملت یا حکومت توده مردم . آزادیخواهی یا روشی در سیاست و حکومت که در آن اختیارات در دست مردم و نمایندگان باشد .حکومت مردم بر مردم و برای مردم و نظامی سیاسی که اجازه می دهد شهروندان در تصمیم گیری سیاسی شرکت کرده و یا نمایندگان مجامع حکومتی را انتخاب کنند .

مشروعیت – حقانیت (Legitimacy) :

موضوع مشروعیت با نمایندگی و رضایت در امور سیاسی ارتباط دارد . مساله مشروعیت عبارت از این است که چه اشخاصی به عنوان نمایندگان قدرت سیاسی عمل کنند چه چیزی حکومت یا اعمال قدرت یک حکومت را مشروع یا بر حق می سازد . چه چیزی مردم را به مشروعیت یک حکومت معتقد می سازد چه چیزی تعیین کننده قانونی قدرت مشروع یا جانشینی مشروع و بر حق قدرت است . به طور کلی قدرتی که اعمال می شود اگر حقی برای اعمال آن وجود نداشته باشد نا مشروع است و اگر برای اعمال آن حقی وجود داشته باشد مشروع و بر حق است . در واقع قدرت و حق را می توان مفاهیم اساسی درک مشروعیت یا حقانیت دانست.

رنسانس (Renaissance) :

احیاء تجدید حیات . دورانی بین قرون 15 و 16 که در ادبیات و صنایع و علوم تغییرات اساسی پیدا شد و از تقلید درباره سبکها اجتناب گردید و هنر و ادبیات کلاسیک این دوره غالبا متاثر از یونان باستان است . دوران تجدد اکتشاف انسان و جهان شکوفایی شخصیتی .

خشونت(Violance) :

کاربرد نیرو در غیر جای خود و یا بر خلاف قانون . خشونت وسیله ای است برای اعمال فشار .خشونت نزدیک به نیرو است زیرا آلات خشونت نیز مانند هر ابزار دیگر به این منظور طراحی و به کار میروند که نیروی طبیعی را زیاد کنند تا جایی که در مرحله آخر جایگزین آن گردند .

قدرت و خشونت ضد یکدیگرند و آنجا که یکی سلطه مطلق پیدا کند دیگری وجود نخواهد داشت .

گروه(Groupe) :

از ریشه cruppo که در زبان ایتالیایی معنای (( چیز گزه خورده )) را می رساند گرفته شده است . واحدی است اجتماعی دارای دوامی نسبی که در آن اعضا خود را با یکدیگر به جهت تجلی مدلهایی مشابه در عمل و الگوهای کلی همسان رفتاری به طرزی عینی در پیوند می یابند . یک گروه دارای ویژگیهای فرهنگی مشترک و ارکانی جهت استقراردر پایه ای در ارتباط بین افراد و هم وحدتی که با پیدایی آن تحقق می پذیرد می باشد . هر گروه دارای اعضایی خاص است که هر یک دارای وضع و نقش و روابط متقابل واحساس تعلق به گروه و هویت گروهی خاص خود می باشد و به مشارکت در امور مربوط بدان می پردازد . همچنین گروه از ساختی درونی و نیز روابطی درونی و بیرونی و روحیه جمعی و منافع و اهدافی برخوردار است .

تعامل – کنش و واکنش(Interaction) :

عمل متقابل دو یا چند وجود زنده بر یکدیگریا با یکدیگر است . تعامل از پایه های حیات اجتماعی است . تعامل اجتماعی (Social interaction) مفهومیست کلی که با شیوه و میزان و شدت و به طور کلی انواع گوناگونی کنش و واکنش انسانها در یک گروه یا جمع و یا جامعه سر و کار دارد .

باور (Belife) :

پذیرفتن اندیشه و عمل فرد یا گروهی توسط افراد یا گروههای دیگر به صورت الگوهایی قابل استناد .باور(belife) با عقیده یا نظر(opinion) متفاوت است .

مشارکت(Participation) :

مشارکت کردن به معنای سهمی در چیزی یافتن و از آن سود بردن و یا در گروهی شرکت جستن و بنا براین یا آن همکاری داشتن است .به معنی شرکت فعالانه انسانها در حیات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و به طور کلی تمامی ابعاد حیات .

اسطوره (Mith) :

از ریشه یونانی به معنای ((گفتار)) و ((داستان شاعرانه)) گرفته شده است . در گذشته تجسمی از دنیا و مقام انسان را در درون آن منعکس می کرد . در زمان ما اسا س اسطوره را نه تخیل یا دیدی ساده لوحانه در برابر جهان بلکه بینشی عقلانی در جهت وصول به هدفی مشخص تشکیل می دهد . در این معنا ایدئولوژیهای سیاسی حاوی اسطوره ها بسیارند . ارتقای شخصیت های سیاسی و نهادهای ملی و تبدیل آنان به عناصری برین و ناب و متعالی ((اسطوره)) در حرکت مردم و بسیج آنان آثاری شگرف دارند .

وسایا راتباط جمعی می توانند هم اسطوره ساز و هم اسطوره زدا باشند( با پایین آوردن شخصیت در سطح معمولی و زدودن اندیشه های غالب غیر واقعی منتسب بدان ) .

به مرور زمان اسطوره به بیانی ساخت مند و غیر آشکار در متن مقوله های ادبی به کار رفته است .

مد (Fashion) :

1 – دگرگونیهایی که زود رواج می یابند و عمری نسبتا محدود دارند (در هنر و لباس و......) .

2 – هر چهره ای از فرهنگ که جنبه ای ناپایا دارد و افراد به جهت اعتباری که بدان وابسته است به طور سطحی گرایش به آن نشان می دهند.

میراث(Hertage) :

هر آن چیزی است که نسل به ارث می گذارد و به نسل بعد انتقال می یابد . هر جامعه دارای نوعی گستره تاریخی است که موجبات تماس بین تجربیات انباشته در گذشته با زمان حال را فراهم می سازد . ساختها و نهادها و برخی ازارزشها واقعیاتی هستند که بر ورای نسلها دوام می یابند و فنون و دانستنی ها نیز از همین ویژگی برخوردارند .میراث فرهنگی همچون ثروت فرهنگی به ارث رسیده و از نیاکان و از طریق سنن و یا انتقال ارادی به نسلهای بعدی می رسد و به عنوان آورده ای از گذشته در فرهنگ زمان تجلی می یابد .

نماد(Symbol) :

چیزی است که نماینده چیزی دیگر باشد . چیزی که به عنوان نشانه چیز دیگری یا نماینده آن به کار برده می شود . مانند پرچم که نماد یک ملت است .

جامعه(Society) :

گروهی از مردم با پیوستگی کما بیش پایدار که برای فعالیتهای جمعی خود تشکیل شده اند و احساس می کنند که به یکدیگر تعلق دارند . مجموعه ای از افراد انسانی که با نظامات و سنن و آداب و قوانین خاص با یکدیگر پیوند خورده و زندگی دسته جمعی دارند .

جامعه عبارت است از مجموعه ای از انسانها که در جبر یک سلسله نیازها و تحت نفوذ یک سلسله عقیده ها و ایده ها و آرمانها در یکدیگر ادغام شده و در یک زندگی مشترک غوطه ورند .

جامعه به وسیع ترین معنا به کل مناسبات اجتماعی میان آدمها دلالت دارد . هر انبوهه ای از آدمیان را از هر دو جنس و همه سنین که در یک گروه با دوام و دارای نهادها و فرهنگ کم و بیش اختصاصی خود گرد هم آمده باشند می توان جامعه خواند .

قومیت(Ethnicity) :

هنجارها و ارزشهای فرهنگی که اعضای یک گروه معین را از دیگران متمایز می کنند . گروه قومی گروهی است که اعضای آن از یک هویت فرهنگی مشترک که آنها را از گروههای دیگر پیرامونشان جدا می کند به نحو متمایزی اگاهی دارند . عملا در همه جوامع تفاوتهای قومی با اختلاف در قدرت و ثروت مادی رابطه دارد . هنگامی که تفاوتهای قومی جنبه نژادی نیز داشته باشد این گونه اختلافات گاه بر جسته می شود .

شالوده اجتماعی سلامتی

سده بیستم شاهد افزایش نمایانی درامید به زندگی مردمانی بود که درکشورهای صنعتی زندگی می کردند . بیماری هایی مثل فلج اطافال ،مخملک وسل عملا ریشه کن شده اند . درمقایسه با سایر نقاط جهان ،معیارها وسطح سلامتی و رفاه درکشورهای صنعتی نسبتا بالاست. بسیاری ازاین پیشرفتهای سلامتی و بهداشت عمومی به توانایی پزشکان مدرن نسبت داده شد

جامعه شناسی بدن

رشته ای که تحت عنوان جامعه شناسی بدن شناخته می شود ، به کاوش درچگونگی تاثیرپذیری بدن ما ازعوامل ونیروهای اجتماعی می پردازد. درمقام موجودات انسانی ، همه ما جسمیت داریم ، یعنی صاحب پیکرهستیم. اما بدن چیزی نیست که فقط به سادگی صاحب آن باشیم، وچیزی هم نیست که فقط جنبه مادی داشته باشد وبیرون از جامعه ( مستقل ازآن) موجود باشد

جامعه شناسی بدن:سلامتی-بیماری وسالخوردگی

سابق براین جانت میسن ازسلامتی کامل وپرنشاطی برخورداربود . ولی وقتی احساس خستگی مفرط و افسردگی او آغاز شد ، دریافت که پزشک همیشگی اش نمی تواند وی را درمان کند